Monday, July 23, 2007

Siliconen borsten gevaarlijk bij auto-immuunziekte

Siliconen borstimplantaten zijn gevaarlijk voor mensen met auto-immuunziekten. Dat zijn ziekten waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen weefsel. Ook wanneer dit soort ziekten in de familie voorkomen, zijn de implantaten af te raden.

De Wereldgezondheidsorganisatie en het milieuprogramma van de VN, die deze week na vijf jaar studie een lijvig rapport hebben afgerond, raden overheden daarom aan meer onderzoek te doen naar de veiligheid van siliconen.

De Maastrichtse hoogleraar immunologie Jan Willen Cohen Tervaert, die zitting had in de onderzoekscommissie, vindt dat er nieuwe richtlijnen moeten komen. ,,Geen implantaten als je zelf, of iemand van je familie, lijdt aan een auto-immuunziekte. En als je al implantaten hebt en je bent ziek: laat ze in overleg met je arts verwijderen.’’

Naar de veiligheid van siliconen implantaten is al veel onderzoek verricht. ,,Daar is nooit iets uitgekomen. Als je op een complete bevolking zoekt naar het verband tussen ziekte en implantaten, vind je niets of te weinig.

Bij een gericht onderzoek naar anti-stoffen in het lichaam van vrouwen met en zonder implantaten tref je wél iets opmerkelijks: vrouwen met borstimplantaten hebben veel vaker antistoffen in hun bloed dan vrouwen zonder. Bij vrouwen met implantaten die gezondheidsklachten hebben, is het aantal nóg groter. Siliconen verhogen de immuunstimulatie met een kwart. Er is dus wel degelijk iets aan de hand.’’

In verschillende studies zijn anti-polymeerstoffen gevonden in de lichamen van vrouwen met implantaten, en anti-nuclaire stoffen, die een rol spelen bij het ontstaan van de bindweefselziekten sclerodermie en SLE.

Van de vrouwen zonder implantaten heeft minder dan 1 procent dit soort anti-stoffen in het bloed. Van de vrouwen mét implantaten die niet ziek zijn, is dat tussen de 2 en 13 procent. Bij vrouwen met implantaten die wel ziek zijn, heeft 1 op de 10 zes verschillende antistoffen.

Vijf procent van de bevolking lijdt aan een auto-immuunziekte. ,,Je komt uiteindelijk dus bij hele kleine patiëntenaantallen uit. Maar voor die kleine groep is dit wel heel belangrijke informatie.’’

Cohen Tervaert vindt dat Nederland een voorbeeld zou kunnen nemen aan de Verenigde Staten. Daar mogen siliconen wel worden gebruikt, maar de gebruiksters moeten worden geregistreerd, zodat er om de zoveel tijd metingen kunnen worden gedaan naar eventuele gezondheidseffecten. ,,Je moet met dit materiaal heel prudent omgaan,’’ vindt hij.

De Inspectie voor de Volksgezondheid overweegt om volgend jaar grootschalig onderzoek te doen naar de veiligheid van siliconen borstimplantaten, zegt woordvoerster Fransien van ter Beek. Dit naar aanleiding van gezondheidsklachten bij een Heerlense vrouw. Zij zegt ernstig ziek te zijn geworden nadat haar protheses gingen lekken.

Bron: Gezondheid.blog.nl

No comments: